Als hondeneigenaar wil je natuurlijk dat jouw viervoeter gezond is en blijft. Een belangrijk aspect van de gezondheid van je hond is de darmflora. Een verstoorde darmflora kan namelijk leiden tot diverse gezondheidsproblemen bij honden, zoals diarree, winderigheid en een verminderde weerstand. Gelukkig kan ik, samen met Enterosan Vet jouw hond helpen met een darmflora-screening door middel van een ontlastingsonderzoek. Bij een ontlastingsonderzoek wordt een monster van de ontlasting van je hond geanalyseerd in het laboratorium.

De darmflora-screening van Enterosan Vet geeft inzicht in de gezondheid van de darmflora van jouw hond. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de aanwezigheid van goede en slechte bacteriën in de darmen van je hond. Op basis van de resultaten van de screening ontvang je van mij persoonlijk advies over de juiste voeding en eventuele supplementen voor jouw hond. Dit kan bijdragen aan een gezonde darmflora en daarmee aan de algehele gezondheid van jouw hond.

Een darmflora-screening kan bovendien preventief werken. Het kan namelijk vroegtijdig eventuele gezondheidsproblemen opsporen, voordat deze zich ontwikkelen tot grotere problemen. Zo kun je tijdig ingrijpen en de gezondheid van je hond optimaal houden.

Het contactoppervlak van de darm is het grootste contactoppervlak van het hondenlichaam met de buitenwereld en speelt een rol bij verschillende ziektebeelden. Veranderingen van de microbiota in de darmen van de hond en het ziektebeeld dat daaruit kan ontstaan, hebben vaak een verband.

Wanneer is een ontlastingsonderzoek
bij de hond zinvol?

Een ontlastingsonderzoek bij de volgende problemen:

  • Allergische reacties/intoleranties (bijv. voedselallergieën/-intoleranties)
  • Spijsverteringsstoornissen (braken, diarree, constipatie, winderigheid, anale jeuk)
  • Chronische inflammatoire darmaandoeningen (IBD)
  • Problemen bij het wisselen van voer
  • Huid- en vachtproblemen (huiduitslag, eczeem, algemene jeuk, chronische oorontsteking, vachtverlies)
  • Verzwakt immuunsysteem (luchtwegproblemen, blaasontsteking, terugkerende infecties, schimmelinfecties)
  • Aandoeningen van het bewegingsapparaat (auto-immune ontstekingen)
  • Opsporen van parasitaire darminfectie (spoelwormen, lintwormen, giardia, coccidia, cryptosporidium)

Een ontlastingsonderzoek kan ook bij puppy’s zinvol zijn en is al mogelijk vanaf de tweede levensweek. Vooral op deze leeftijd is het opzetten van een stabiele microbiota essentieel voor de ontwikkeling van een efficiënt immuunsysteem en een gezonde lichamelijke groei.

Darmen en (ongewenst) gedrag

Gedragsproblemen kunnen ook een relatie hebben met het darmmicrobioom. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een directe relatie bestaat tussen de conditie van de darmen en de hersenen. De laatste jaren is de kennis hieromtrent enorm toegenomen, vooral ook door toegenomen begrip voor dat wat de “hersen-darm-as” wordt genoemd. Deze term duidt aan dat de darm en het brein voortdurend en tweezijdig met elkaar communiceren. De microbiota is verantwoordelijk voor het produceren van bepaalde hormonen die de stemming en daarmee het gedrag beïnvloeden.
Concentratieproblemen en hyperactiviteit, overmatig blaffen, angsten, antisociaal gedrag, dwangmatig en obsessief gedrag, het kunnen symptomen zijn van een verstoord darmmicrobioom.

Aanvullende fecale onderzoeken

Het is vaak niet voldoende om de microbiota in de hondenontlasting te onderzoeken omdat ook andere factoren de conditie van de darm beïnvloeden. Bij bepaalde gezondheidsklachten dienen bijvoorbeeld ook de spijsverteringsprestaties en de werking van de alvleesklier te worden beoordeeld. Verder onderzoek kan ook informatie opleveren over de functionaliteit van het darmgeassocieerde immuunsysteem, over ontstekingsprocessen in het darmslijmvlies of een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm (verstoorde darm barrière/Leaky Gut). Daarnaast kan het nuttig zijn onderzoek te doen naar de aanwezigheid van diarree veroorzakende pathogene microben (bacteriën, parasieten), een overmaat aan histamine-producerende bacteriën of een eventuele maagontsteking veroorzaakt door een Helicobacter pylori infectie.

Voor duurzaam herstel is het essentieel om ook
de diepere oorzaken aan te pakken!

Het is daarom van belang om het hondenlichaam op basis van het onderzoek gericht een handje te helpen. Wil jij ook de gezondheid van jouw hond verbeteren met behulp van een darmflora-screening? Maak dan een afspraak voor een ontlastingsonderzoek voor de hond en ontvang deskundig advies op maat. Jouw viervoeter verdient toch ook alleen het beste?