Een goede en regelmatige vachtverzorging hoort bij iedere hond en is belangrijk voor de gezondheid. Maar wat als je hond stinkt door zijn vacht? Dan is het tijd om verder te kijken dan alleen borstelen. Een stinkende vacht kan wijzen op achterliggende problemen zoals huidirritatie, ophoping van vuil of een disbalans in voeding. In deze blog vertel ik je wat jouw hond nodig heeft op het gebied van vachtverzorging én hoe voeding een grote rol speelt bij een gezonde huid en frisse, glanzende vacht.
Een veelvoorkomende klacht die ik hoor, is dat een hond stinkt door zijn vacht, zelfs kort na het wassen. Dat is vaak een signaal dat er intern iets uit balans is. Denk aan een tekort aan essentiële voedingsstoffen, een verstoorde huidbarrière of een overbelasting van afvalstoffen.
Door gericht aan de slag te gaan met voeding en suppletie kun je vaak veel bereiken – ook als je hond stinkt door zijn vacht.
Verschillende vachttypes en de juiste verzorging
Regelmatige vachtverzorging is een uitstekende manier om gezondheidsproblemen te voorkomen. Door het kammen wordt klitvorming tegengegaan, dode haren en huidschilfers worden verwijderd en de huid kan goed blijven ademen. Ook vuil wordt zo uit de vacht gehaald, en je kunt sneller teken of vlooien opsporen en verwijderen. Een fijne bijkomstigheid: vachtverzorging versterkt de band tussen jou en je hond, werkt als een massage die de doorbloeding stimuleert én het immuunsysteem ondersteunt. Om stress te voorkomen, is het belangrijk om je hond al als pup te laten wennen aan deze routine.
De belangrijkste onderverdeling is of een hond een éénlagige of een tweedelige vacht heeft. Een éénlagige vacht bestaat alleen uit dekharen, terwijl een tweelagige vacht bestaat uit een ondervacht én een toplaag. Daarnaast zijn er honden met een trimvacht – dit is ook een tweelagige vacht, maar waarbij de toplaag niet (volledig) vanzelf uitvalt. Deze moet dus regelmatig geplukt worden. En dan zijn er nog honden met gemengde vachttypes, vooral bij kruisingen.
Eénlagige vacht
Kortharige honden met een éénlagige vacht verharen meestal gelijkmatig en hoeven maar eens per week geborsteld te worden. Langharige honden met éénlagige vacht hebben meer onderhoud nodig en moeten vaker geborsteld worden om klitten te voorkomen.
Tweelagige vacht
Kortharige honden met een ondervacht hebben baat bij regelmatig kammen, in combinatie met een herderharkje of onderwolborstel – zeker tijdens de rui in de lente en de herfst. Langharige honden met ondervacht vragen meestal om intensievere verzorging, omdat hun vacht sneller klit. De ondervacht valt meestal vanzelf uit, maar als de dekharen te lang zijn, blokkeert dat het proces. Deze honden moeten het liefst twee keer per week geborsteld worden, met extra aandacht voor het verwijderen van onderwol.
Trimvacht
Honden met een trimvacht hebben in principe het minst onderhoud nodig. Vaak is eenmaal per week borstelen voldoende, en kan de ondervacht worden verwijderd met een herderharkje. Eens in de drie maanden moet de toplaag geplukt worden om de huid gezond te houden.
Baden, poten en nagels
Een hond hoef je niet standaard te wassen – alleen als hij écht vies is. Gebruik dan altijd een speciale hondenshampoo, om de natuurlijke beschermlaag van huid en vacht niet te beschadigen. Maak het baden zo stressvrij mogelijk en begin hier het liefst al mee bij pups. Een antislipmat in de douche of bad helpt om uitglijden te voorkomen.
Poten en nagels
Ook als je hond niet naar de trimsalon hoeft, is het belangrijk om regelmatig de poten, ogen en oren te verzorgen. Bij de ogen is het belangrijk dat er geen haren in prikken, maar snor- en tastharen mogen nooit worden geknipt. De oren mogen voorzichtig worden onthaard om ophoping van vuil te voorkomen. Het haar tussen de voetzolen moet regelmatig worden bijgehouden, zodat de hond goed kan lopen, en om te voorkomen dat er dingen zoals grasaren vast komen te zitten – of in de winter: dat sneeuw zich ophoopt tussen de tenen. Vergeet ook de nagelcontrole niet tijdens het pootonderhoud.
Vacht als spiegel van de gezondheid – de Vacht-Mineralenanalyse
Wat ik heel bijzonder vind, is hoe de vacht ook van binnenuit informatie geeft. Via het bloed worden opgenomen mineralen, spoorelementen én toxische stoffen namelijk naar onder andere de haarpapillen vervoerd en daar in de haren opgeslagen. Daarom bied ik een Vacht-Mineralenanalyse aan: een waardevolle methode om inzicht te krijgen in de voedingsstatus én eventuele belasting met schadelijke stoffen over een langere periode (ongeveer drie maanden).
Het haar van je hond wordt in een gespecialiseerd lab onderzocht met ICP-MS (massaspectrometrie) en een FIMS-systeem (voor o.a. kwikdetectie). Er wordt getest op:
- Mineralen: calcium, magnesium, natrium, kalium, fosfor, silicium
- Spoorelementen: chroom, kobalt, ijzer, germanium, koper, lithium, mangaan, molybdeen, selenium, zink, tin
- Potentieel toxische stoffen: aluminium, antimoon, arseen, barium, lood, cadmium, nikkel, kwik, zilver, strontium, thallium, bismut
De toxische stoffen kunnen, wanneer ze zich ophopen in het lichaam van je hond, verschillende gezondheidsklachten veroorzaken. Denk aan huidproblemen, jeuk, chronische ontstekingen, doffe vacht, vermoeidheid, gedragsveranderingen of een verminderde weerstand. De mate waarin een hond hier gevoelig voor is, verschilt per individu – maar langdurige belasting kan een duidelijk effect hebben op het algehele welzijn.
Een Vacht-Mineralenanalyse is daarom vooral waardevol wanneer er klachten zijn die niet direct te herleiden zijn, of wanneer andere behandelingen onvoldoende effect hebben. Denk aan terugkerende huid- en vachtproblemen, allergieën, verminderde weerstand, neurologische symptomen, of langdurig medicijngebruik. Ook bij onverklaarbare gedragsveranderingen of chronische vermoeidheid biedt het vaak waardevolle inzichten.
Voor de test heb ik slechts een eetlepel haar nodig, dicht op de huid geknipt, bij voorkeur op een schone plek zoals de borst, nek of staart.
Voeding speelt óók een grote rol
De huid en vacht zijn een weerspiegeling van de algehele gezondheid – dat geldt voor mensen én voor dieren. Een tekort aan voedingsstoffen zie je vaak pas als het dier onder extra belasting staat, bijvoorbeeld bij ziekte. Belangrijke voedingsstoffen voor huid en vacht zijn eiwitten, vetzuren, B-vitaminen en zink.
Eiwitten
Ongeveer een derde van de dagelijkse eiwitbehoefte van honden (en katten) is nodig voor het gezond houden van huid en vacht. Niet alleen de hoeveelheid, maar vooral de kwaliteit van de eiwitten is belangrijk. Deze wordt bepaald door de verteerbaarheid (die moet hoog zijn) én door het aminozuurprofiel. Honden hebben tien essentiële aminozuren nodig.
De essentiële aminozuren die je hond via voeding moet binnenkrijgen zijn:
- Valine
- Arginine
- Histidine
- Isoleucine
- Leucine
- Lysine
- Methionine
- Fenylalanine
- Threonine
- Tryptofaan
Vetzuren, B-vitaminen en zink
Onverzadigde vetzuren – vooral omega-3- en -6-vetzuren in de juiste verhouding – zijn belangrijk voor een gezonde huidbarrière. Ze remmen ontstekingen en verminderen jeuk.
Wil je hier dieper op ingaan? Op de website van Ingrid Smolders delen wij een uitgebreid artikel over ontstekingsremmende voeding bij honden, exclusief beschikbaar voor abonnees. Je vindt het op Ingridsmolders.com onder het kopje abonnementen.
Zink is essentieel voor wondgenezing en huidvernieuwing en versterkt, samen met de vetzuren, de glans van de vacht. Ook B-vitaminen spelen hierin een grote rol. Vooral B2, B3, B5 en B7 (biotine) zijn belangrijk voor de huidstofwisseling en celvernieuwing. Ze ondersteunen de energievoorziening van huidcellen, dragen bij aan de aanmaak van keratine (het hoofdbestanddeel van huid en haar) en zorgen zo voor een gezonde, sterke en glanzende vacht.
Wat kun je aanvullend geven?
Bij een tekort of tijdens de rui kun je de voeding gericht ondersteunen met:
- Algenolie – rijk aan omega-3, met name EPA en DHA, en een plantaardig, duurzaam alternatief voor visolie.
- Biotine of B-vitaminecomplex – belangrijk voor de huidstofwisseling en celvernieuwing.
- Eieren – bij voorkeur biologisch, vanwege de rijkdom aan goed opneembare eiwitten, biotine en andere B-vitaminen die huid en vacht ondersteunen. Geef het eiwit liever niet rauw, vanwege de aanwezigheid van avidine, een stof die de opname van biotine kan verstoren.
- Zink – Natuurlijk zink zit onder andere in oesters, een uitstekende bron vanwege de hoge biologische beschikbaarheid. Voor een plantaardig alternatief kun je denken aan pompoenpitten of chiazaad – al bevatten deze wel minder goed opneembare vormen van zink.
- Spirulina of chlorella – plantaardige eiwitbronnen boordevol micronutriënten en antioxidanten.
- Supplementen met collageen of MSM – vooral nuttig bij huidproblemen of stugge vacht.
Tekorten aan voedingsstoffen uiten zich vaak het snelst via huid en vacht: denk aan schilfers, doffe of broze haren, kale plekken of een trage haargroei. Een goed voedingspatroon, eventueel met supplementen, kan dit vaak verhelpen. Maar let op: bij aanhoudende klachten kijk ik altijd verder. Soms ligt de oorzaak niet bij voeding, maar bij de spijsvertering, hormonale disbalans of andere gezondheidsproblemen.
Tot slot
De vachtverzorging van je hond is essentieel voor zijn gezondheid – maar het vraagt soms wat werk. Maak het jezelf én je hond gemakkelijk door er een vaste gewoonte van te maken, liefst al vanaf de puppytijd. Minstens één keer per week borstelen is voor iedere hond aan te raden. Heeft je hond een vacht die geschoren, geknipt of geplukt moet worden? Dan is een goede trimsalon zeker het overwegen waard. En vergeet niet: ook van binnenuit, via de voeding, kun je veel bijdragen aan een gezonde, glanzende vacht!
Een stinkende vacht kan erg vervelend zijn – voor jou én je hond. Als je hond stinkt door zijn vacht, loont het om verder te kijken dan alleen de buitenkant. Met de juiste ondersteuning via voeding kun je vaak al snel verschil merken.
Ik kan je ondersteunen met een persoonlijk voedingsadvies op maat, speciaal gericht op het verbeteren van de huid- en vachtconditie van jouw hond. Wil je daarnaast een Vacht-Mineralenanalyse laten doen? Ook daarmee help ik je graag verder. Neem gerust contact met me op via het contactformulier op de website als jouw hond stinkt door zijn vacht – ik denk graag met je mee.